Vrijheid in de Fundatie

Van 18-1 t/m 12-5 2019

50 jaar kunst, van de studentenopstanden in 1968, waar oude patronen werden doorbroken tot en met  de strijd voor de vrijheid in 2018, waarin die vrijheid een symbool voor de authentieke Nederlandse waarden, haast een bedreigde diersoort, is geworden.

In de kunst is alles al gedaan, postmodernisme is aan zet, er bestaat geen avant garde meer. Alles mag en kan.
De kunst van de laatste 50 jaar, is een greep hieruit door Hans den Hartog Jager, kunsthistoricus, schrijver en recensent. Hij is zelf geboren in 1968.

Juist nu wil het museum tonen wat de essentiële kracht van kunst is: nieuwe vergezichten openen, vastgeroeste normen, waarden en vormen ter discussie stellen, de tijdgeest weerspiegelen, en daarop vooruitlopen.

expositie in de Fundatie

Seymour Likely, The Unexpected Return of Blinky Palermo from the Tropics, 1992, gemengde techniek, 445 x 390 cm, collectie Stedelijk Museum, Amsterdam, foto: Peter Tijhuis.

De tentoonstelling beslaat een deel van de begane grond, de eerste verdieping, en de derde en vierde verdieping. Er is zeer divers werk te zien: van schilderijen, tekeningen en sculpturen tot en met textiel, installaties en films.

Beneden start het geometrisch en conceptueel: in de meest pure vorm daarvan is het object niet eens meer nodig, een idee in het hoofd van de kunstenaar is genoeg.
Naar boven toe wordt het verhalender en in de koepel uitbundiger. Kijk naar een man die wordt bezet door een krioelende bijenmenigte, volg een fictieve biografie van een persoon die toch echt heeft bestaan, en laat je hooghartig bekijken door Naomi Campbell.
Ontdek dat Rob Scholte monnikenwerk heeft verricht door zijn kleine correcties,  weersta de verleiding om naast de borsten in bed te gaan liggen, en duik in de rode wereld van de Amaryllis en de donkerblauwe wereld van Robert Zandvliet. Dit is maar een kleine greep uit de 50 mogelijkheden. Vergeet het monument van atelier van Lieshout en, achter het museum, de oneindige wereld van ‘Jump’ van Job Koelewijn niet!

Marijke van Warmerdam (1959), Lichte Stelle, 2000, 16 mm film loop, 2’53”, collectie van de kunstenaar.

Inmiddels zijn er twee groepen door mij rondgeleid over deze boeiende tentoonstelling, dankzij het initiatief van Arnoud van Sante.

Het is de bedoeling dat Vrijheid één grote viering wordt van de kracht van kunst: een tentoonstelling en een door Hans den Hartog Jager geschreven boek, om mensen te laten genieten, verdieping te bieden en aan te zetten tot denken, juist in deze wereld, in deze tijd.
We mogen Hans laten weten wat er naar ons idee ontbreekt, en er over discussiëren. Graag zelfs!

Riët Stegehuis.

Log In or Sign Up

Spring naar toolbar