Persbericht zomerexpositie Palet in Academiehuis de Grote Kerk

Zomerexpositie Palet in Academiehuis de Grote Kerk

Zwolse kunstenaarsvereniging Palet houdt haar zomerexpositie van 24 juli t/m 11 augustus in het Academiehuis de Grote Kerk te Zwolle. Dinsdag t/m zaterdag 11.00-17.30 uur;zondag 5 augustus: 13.00-17.00 uur.

Veel kunstenaars, jong en oud doen mee

Wat voor vereniging is Palet? Speciaal voor deze zomerexpositie doen twee leden hun verhaal. “Bij Palet leer je steeds van anderen” zegt Frits Roger (95), lid sinds 1990 en inmiddels de oudste. “Absoluut waar” zegt Rein van der Woerd (20), sinds het begin van dit jaar het jongste lid, “Juist door gezamenlijk te werken kijk je ook naar elkaar, en daar praat je over. Door de blik van de ander ga je zelf ook anders naar je werk kijken, en zie je de mogelijkheid jezelf te verbeteren. Frits is het daarmee eens: “Het is bijna onmogelijk om je eigen werk te beoordelen, daar heb je kritische vakgenoten bij nodig”. Rein: “Dankzij het oordeel van vele anderen zie je de overeenkomsten in hun kritiek, en daar kun je iets mee. En natuurlijk leer ik ook door te kijken naar de werkwijze van andere leden bij Palet”.

Frits legt zich de laatst jaren toe op aquarelleren, waarbij water, schepen en havens een belangrijke rol spelen. Zijn verleden als scheepsbouwkundig architect is daaraan niet vreemd. “Het gaat niet om de letterlijke afbeelding, maar om de vorm van je onderwerp in essentie weer te geven. Men heeft wel eens gezegd dat mijn werk daardoor tegen de abstractie aanligt”. Frits schetst en schildert nog elke dag enthousiast. Eerst maakt hij een stuk of tien losse schetsen, en met de beste gaat hij verder om vlakken te zoeken en in te kleuren. Vanuit de kleurvlakken ontstaan geleidelijk aan de vormen, en onder zijn handen rijst het uiteindelijke beeld op. Vanuit dat beeld schildert hij de definitieve aquarel.

Rein, met een ICT achtergrond, zoekt zijn onderwerpen overal: op internet, via illustraties en websites. “Bij Palet ga ik elke donderdag met veel plezier modeltekenen, en zo leer ik de vormen van het menselijk lichaam weer te geven”. Zijn laatste project doet grafisch aan en bestaat uit composities van muziekinstrumenten en apparaten, waarin niettemin een menselijke gestalte of gebaar te herkennen is. “Misschien ga ik door in de richting van het ontwerpen van websites of het visueel ondersteunen van andere kunstenaars, zoals muzikanten. Soms krijg ik daar al opdrachten voor”.

Voor mensen zoals Rein, die nog bezig zijn hun talent verder te ontwikkelen, is het werken in een groep erg waardevol. Zulke mensen zijn welkom bij Palet. “Maar” zegt Frits “je moet wel zorgen dat nieuwe leden al een redelijk niveau hebben, zodat ze aansluiting kunnen vinden”. Inderdaad, Palet is geen opleidingsinstituut, maar een broedplaats, waar mensen met enige artistieke ervaring zich verder kunnen ontplooien. Leeftijd en achtergrond spelen geen rol, zoals het verhaal van Frits en Rein laat zien. Palet is in wezen voor iedereen. Inzet en enthousiasme, daar gaat het om.

Behalve schilderen en tekenen, wordt er bij Palet nog veel meer gedaan. Er wordt geëtst en geboetseerd, er worden houtsneden, keramiek, sculpturen en sieraden gemaakt. En er wordt gewerkt met digitale technieken.

Saamhorigheid is belangrijk binnen Palet. Groepjes gaan schilderen in Frankrijk, leden én donateurs gaan samen naar belangrijke exposities. Juist die gezamenlijkheid werkt enorm inspirerend, en leidt tot goede kunst. Dat komt onmiskenbaar tot uiting in het werk op deze grote zomertentoonstelling. 

Vrije Toegang

De expositie is van 24 juli t/m 11 augustus in het Academiehuis de Grote Kerk te Zwolle, Grote markt 18, dinsdag t/m zaterdag: 11.00-17.30 uur; zondag 5 augustus: 13.00-17.00 uur.

Meer informatie: secretariaat@paletzwolle.nl;

www.paletzwolle.nl

Het jongste en het oudste lid van Palet, Rein van der Woerd (l) en Frits Roger (r), met hun werk in het atelier

www.facebook.com/paletzwolle

Log In or Sign Up

Spring naar toolbar