Palet’s eerste deelname aan “Ik toon Zwolle” succesvol

Kwart van Paletleden deed mee

Dit jaar deed Palet voor het eerst mee met “Ik toon Zwolle”, een evenement voor kunstbeoefenaars, dat sinds vorig jaar vanuit de Stadkamer gecoördineerd wordt.
Toen Palet dit jaar werd uitgenodigd om mee te doen, aarzelden we niet.

Linda en Herman hadden een intensief gesprek met Corina Staal en Anne Bussink van de Stadkamer, waarbij de ideeën over de tafel rolden: Van demonstraties, workshops, expositie, film, foto’s tot diashow, en nog meer. Bovendien zou Palet via de pr-machine van de Stadkamer de nodige aandacht krijgen, en zouden we onze eigen pr-kraam opzetten in de Stadkamer.

Later werd besloten de activiteiten iets in te dammen en te concentreren op de best bezochte dagen van de week: vrijdag en zaterdag. Activiteiten die nu niet aan bod kwamen, zouden we misschien kunnen verplaatsen naar het najaar.

Na de oproep binnen Palet boden 14 leden direct aan een demonstratie te geven, of te modeltekenen in de Stadkamer. En er boden zich nog eens 10 mensen aan om een ochtend of middag achter de pr-tafel te staan. In totaal dus 24 kunstenaars, die actief wilden meedoen, ruim een kwart (!) van het ledenaantal.

De pr-tafel werd op dinsdag 29 mei in orde gemaakt, vlakbij de hoofdingang. Er was een laptop met diavoorstelling over Palet. En informatie voor bezoekers in de vorm van displays en folders. (Frida zat als eerste achter de tafel, de rest van de week gevolgd door: Jelle, Cora, Sascha, Heleen, Herman, Kees, Marijke, Arnoud, Erna, Corrie, Marrie)

Vrijdag 1 juni was de dag van demonstraties, in de zaal achter de pr-tafel. Daar, en ook in de huiskamer, waren de hele dag minstens twee kunstenaars tegelijk bezig iets te tonen: Etsen (Arnoud), pottendraaien (Peter, Wil), portretboetseren (Ellen), fijnschilderen (Foekelien), aquarelleren/grafiek (Arnoud), draadsculpturen (Cees), olieverf (Linda), boek-illustreren (Riët), portretschilderen (Erna). Bezoekers toonden veel belangstelling, geregeld kwam iemand informatie halen. Deelnemers aan het Taalcafé kwamen na afloop pottendraaien bij Peter, en hele schoolklassen verdrongen zich rond Arnoud en Wil om het etsen en portretboetseren te zien. ’s Avonds waren er vijf kunstenaars aan het modeltekenen tijdens het optreden van de Zwolse Vioolacademie (Cora, Riët, Erna, Cees, Herman). Na afloop bekeken de muzikanten het resultaat en mochten ze tekeningen meenemen.

Zaterdag 2 juni liep anders. We zouden ‘s middags portrettekenen bij het optreden van de Zwolse Harmonie, maar die had op het laatste moment afgezegd. De Stadkamer had vervanging geregeld in de vorm van een family-harmony koor, zangsolisten en een folkband. Drie kunstenaars gingen daarbij modeltekenen (Heleen, Cees, Herman). Verder was het rustig en om half vier besloten we ermee te stoppen en alles in te pakken.

Terugkijkend kunnen we zeggen dat “Ik toon” een succes was voor Palet. We hebben ons opnieuw aan Zwolle laten zien. Iedereen die meedeed was in een goede stemming, en het met elkaar werken voor een doel versterkte het gevoel van saamhorigheid. Het is goed om alternatieven te blijven aftasten, en dat gebeurt. Zie bijvoorbeeld het voorstel van het “Anders Team” om één donderdagavond per maand iets uitzonderlijks te doen. Palet lééft.

Herman en Linda

Zwolse Vioolacademie bekijkt de modelschetsen

Log In or Sign Up

Spring naar toolbar