NA 65 JAAR EEN TWEEDE JEUGD VOOR PALET

De Peperbus 18 april 2012
Door: Hanneke Van Olst
DIEZERPOORT –

Het is even zoeken naar de ingang, maar dat blijkt het waard te zijn als we binnenkomen. Witte muren met zwarte en grijze accenten en een oranje vloer. Hoge plafonds, een authentieke bar met oude trapleuning als voetenbank, en ezels. Schildersezels welteverstaan, want we bevinden ons in het nieuwe gebouw van vereniging van beeldende kunstenaars Palet. “Dit gebouw voelt goed”, aldus Riët Stegehuis, secretaris van Palet.

Na vier eerdere behuizingen lijkt Palet eindelijk een stabiele plek gevonden te hebben in hun vijfde behuizing; Stilobadstraat 9. Een perfecte locatie, tussen kunstacademie ArtEz en de Watertoren. In korte tijd is het gebouw opgeknapt door de leden van Palet zelf. “Iedere vierkante centimeter is door ons zelf geschilderd.” In de eerste instantie bleek het pand te weinig ruimte te bevatten om de hele vereniging te herbergen, maar van een open ruimte tussen twee gebouwen is een nieuwe zaal gemaakt, voor groepen.
Zaterdag 21 april is de officiële opening van het nieuwe pand, door wethouder Nelleke Vedelaar. Omdat Palet dit jaar ook 65 jaar bestaat wordt er een Open Huis gehouden. Atelierhouders zetten hun deuren open en belangstellenden kunnen een kijkje nemen. Ook komt er een expositie, die zo is opgesteld dat er een soort poort ontstaat waardoor je de ontwikkelingen in 65 jaar kunt zien. Tevens worden er workshops aangeboden op zondag 22 april, en wordt een loterij gehouden. Met de opbrengst daarvan wil de vereniging zich richten op workshops voor kinderen. Palet hoopt zo meer culturele smaak bij kinderen te ontwikkelen.
Voor de prijzen van de loterij is samengewerkt met bedrijven en organisaties. Samenwerken is iets wat Hermy van Kempen, voorzitster van Palet, belangrijk vindt. “Door verbinding te maken met anderen krijg je een win-win situatie, bijvoorbeeld bij de BZK. Die vergaderen ook in dit gebouw.”
Door een goede verbinding met mensen te hebben komen we af van het stoffige imago, beaamt ook Riët. “We willen niet kijken naar de geschiedenis, maar naar waar we naartoe willen. De meeste mensen gaan met pensioen als ze 65 zijn, maar wij beginnen aan een tweede jeugd.” 
Toch zou bijvoorbeeld een ‘ideeënmakelaar alleen voor kunst’ wel handig zijn volgens de dames, net zoals banden met bijvoorbeeld Citycentrum. Het maakt de kunst wat meer laagdrempelig.
Wat Palet zo bijzonder maakt is de sociale betrokkenheid binnen de vereniging. Bij kunstenaars is dit niet gewoon, omdat dit meestal mensen zijn die individueel werken. “We zijn niet jaloers op elkaar, maar exposeren juist samen en geven elkaar feedback.”
De feedback zorgt voor meer inzicht in eigen beweegredenen van kunst. 
De vereniging heeft ook commissies voor zieken en dergelijke. “Er bruist hier iets, ideeën buitelen over elkaar heen.” Dankzij de sociale betrokkenheid kon de verhuizing ook zo snel gebeuren, en kan er nu gezamenlijk genoten worden van het feit dat er een nieuw pand en zekerheid is. “Dit feest is de kers op de taart van dit allemaal.”

Log In or Sign Up

Spring naar toolbar