Steenwijk Peter van

Leden

Naam

Steenwijk Peter van

Adres

IJsvogelvlinder 64

Telefoon

0384606507 / 0624682366

Atelieradres

Bagijneweide 15 8021TA telefoon 0384539060 / IJsvogelvlinder 64 / 0624682366

Website

http://www.dutcharteducation.com / https://www.keramiekenpottenbakken.nl/

Email

fam.v.steenwijk@home.nl

Opleidingen

Drie aspecten van kunst zijn deel van mijn leven:

– Het lesgeven in kunstvakken.
– Het genieten van kunst.
– Het actief bezig zijn met kunst.

Het lesgeven in kunstvakken.
Met jongeren van 12 tot 18 jaar ben ik tot juni 2018  bezig geweest met kunst. Het gaf mij veel plezier. Jonge mensen zijn geïnteresseerd in kunst dat staat voor mij vast. Daarnaast inspireren jongeren mij. Ze zijn direct open en eerlijk. De wereld van de jongeren verandert snel en ik probeer ze daarbij te volgen. Vanuit mijn ervaring en ontwikkeling reik ik ze informatie aan. Het blijkt dat daarop gereageerd wordt en dat ik zo kan bijdragen aan hun ontwikkeling.

Na mijn pensionering werk ik niet meer in het Voortgezet Onderwijs maar bied ik workshops aan op Kunstenaarsvereniging Palet en op locaties die aangeboden worden.

Het genieten van kunst
Van kunst kan ik enorm genieten. Met name kunst in de stedelijke agglomeratie inspireert mij. Een stad met de daarbij behorende culturele manifestaties fascineert mij en is een ideaal reisdoel. Berlijn is mijn favoriete stad. Mateloos bewonder ik de kunstenaars Käthe Kollwitz, Ernst Barlach en Franz Marc.

Het bezig zijn met kunst
Mijn voorkeur gaat uit naar het bezig zijn met materiaal op een ambachtelijke manier. Mijn doel is iets te laten ontstaan waarbij ik iets prijs geef van mijzelf. Als iemand anders dat dan mooi vindt, geeft mij dat een extra stimulans om kunstzinnige producten te maken. Momenteel zijn mijn favoriete bezigheden pottenbakken, fotografie en modeltekenen. Een extra dimensie in kunstzinnige beleving is ontstaan door mijn activiteiten op het gebied van kunsteducatie. Het schrijven van een methode voor kunstonderwijs en het ontwikkelen en onderhouden van een educatieve website zijn hiervan het resultaat.
Mijn opleiding en werkzaamheden,
Ik ben geboren in 1952 te Nijmegen. LTS elektrotechniek. 1964-1966, MTS elektrotechniek 1966 -1972. Tijdens mijn werkzaamheden als elektrotechnisch tekenaar; diverse avondopleidingen waaronder M.O. A – handenarbeid aan het creativiteitscentrum te Weurt gevolgd in 1973-1974. Vervolgens de nieuwe lerarenopleiding Ubbo Emmius tekenen/handvaardigheid 2de graad te Leeuwarden van 1974 tot 1979. Hierna de Academie Minerva te Groningen opleiding kunstonderwijs handvaardigheid en kunstgeschiedenis 1ste graad van 1979 tot 1981. Van 1981 tot 1982 docent technisch tekenen, creatief tekenen en handenarbeid Chr. Technische School te Amersfoort. Van 1982 tot 1983 docent handenarbeid aan “de Heertganck” te Heerde ( nu de Noordgouw) en het Carolus Clusius College te Zwolle. Van 1982 tot 2018 docent kunstvakken Culturele en Kunstzinnige Vorming, Kunst Beeldend en kunstcoördinator aan het Carolus Clusius te Zwolle. Lid van de Zwolsche kunstenaarsvereniging Het Palet.
Daar geef ik ook verschillende cursussen en workshops. Kinderfeestjes, vrijgezellenfeestjes, portret boetseren en pottenbakken met de draaischijf en Exchange workshops voor scholen,

Een presentatie kunt u zien in een kort filmpje of een page van de website http://www.dutcharteducation.com
Kinderen op de pottenbakkersschijf Of uitleg pottenbakken

Exposities,
Regelmatig exposeer ik mijn werk of neem ik aan groepstentoonstellingen.
Voorbeelden:
2003 Elburg Gemeentehuis
2005 Schwerin Domkirche / KIZ
2007 Sneek Gallerie Bax
2009 Zwolle Zwolsche School
2011 Dimence Zwolle.
2019 Deelname Popup Museum de Spiegel Zwolle
Nadere informatie is te vinden op :

http://www.dutcharteducation.com

Beeldend Werk

Beeldend werk omvat:

tekenen.
pottenbakken.
fotograferen.
Exposities heb ik in Nederland en Duitsland gehouden.

Als auteur heb ik gewerkt aan een methode voor kunstonderwijs wat later geresulteerd heeft in een website voor kunstonderwijs:
Dutch Art Education.
Deze site wordt gebruikt door particulieren, scholen en organisaties.

 

Log In or Sign Up

Spring naar toolbar