Fundatie herfst 2019

Bij het verschijnen van de Nibri is net het zomerprogramma geëindigd. De meeste lezers zullen Charlotte van Pallandt, Michaël Triegel en de Zomerexpo gezien hebben, die liep tot 1 september. Tussen 2 en 14 september wordt er weer druk gewisseld: werk verwijderd en nieuw werk aangevoerd. Een heel team is hier weer 2 weken enorm druk mee.
Vanaf 14 september tot en met 5 januari 2020 is Jeroen Krabbé, die al sinds 2008 een goede relatie heeft met de Fundatie, aan de beurt. Drie series van Jeroen Krabbé die eerder te zien waren in de Fundatie worden geëxposeerd in Kasteel het Nijenhuis in Heino/Wijhe: De ondergang van Abraham Reiss (2010), Dum Vivimus Vivamus (2013) en Het late licht (2017). Op 5 december 2019 wordt Jeroen Krabbé 75 jaar.

In Zwolle hangen 12 nieuwe schilderijen geïnspireerd door Paul Gaugain: Gedroomde paradijzen. Hij reisde naar Tahiti, Hiva Oa en Martinique in de voetsporen van Paul Gauguin voor de tv-serie Krabbé zoekt Gauguin.  Zoals te verwachten, spetteren de kleuren van het doek.
In zwart-wit zijn Graphic Novel tekeningen te zien in de prentenzaal van het kasteel van Pjotr Müller, bij de Fundatie beter bekend als 3 dimensionaal kunstenaar.

Jeroen Krabbé, Hiva Oa – Gauguin’s Graf, 2018, olie op linnen 160 x 120 cm.

In Zwolle laat Pieter Henket in de tentoonstelling Congo Tales verhalen en mythes zien, die worden verteld van bewoners van het Congobekken, het grootste tropische regenwoud ter wereld na het Amazonegebied. Samen met de lokale bevolking is onder andere een grote fotoserie gecreëerd waarmee het team nu aandacht vraagt voor de vrijwel onbekende regenwouden van het gebied met zijn bewoners. In de filmische en surrealistische portretten die Henket maakte komen de magie en mysteries van het vrijwel onbekende, maar voor de wereld zo belangrijke gebied tot leven. Er zijn ook foto tweeluiken in prachtige, stemmige kleuren te zien.

Pieter Henket, ‘The Mole and the Sun’ uit de serie Congo Tales, 2017. © Pieter Henket, courtesy Kahmann Gallery Produced by Tales of Us.

Ook in het Paleis aan de Blijmarkt: nieuwe muziek van Sticks, exclusief 4 maanden te ervaren in het museum, nergens anders. En na die periode is het weg en nergens meer te horen. De Expositie ‘Onrust’ is een combinatie van audiovisuele installaties, teksten, muziek en projectie. Sticks is de artiestennaam van Junte Uiterwijk uit Zwolle. Hij heeft jaren opgetreden met Opgezwolle.

Ik citeer hem van de Fundatie site: “Verandert de perceptie van het publiek op de nieuwe tracks? Ga ik er anders door schrijven? Doordat het werk alleen daar te zien en te horen is, creëer ik een unieke nieuwe ervaring. Op deze manier kunnen mensen een ’Sticks’ project op een compleet andere vernieuwende manier ‘ondergaan’. Het project is een creatieve samenwerking tussen Sticks, Red Bull en Museum de Fundatie. Het belooft weer een afwisselend programma te worden.

Log In or Sign Up

Spring naar toolbar