Artikel Peperbus 07-juni-2017 – dubbelexpositie 70 jarig Palet

Kunstenaarsvereniging Palet bestaat dit jaar zeventig jaar; de vereniging viert dit met een dubbelexpositie in zowel de Grote Kerk als bij Waanders in de Broeren. “Wij exposeerden jarenlang in de voormalige Broerenkerk. Voor één keer exposeren we op twee plekken, de oude en de nieuwe, erg uniek, vanwege ons jubileum”, legt Corrie Bruens, lid en penningmeester uit. Paletleden laten hun heel diverse werken nog zien tot en met aanstaande zaterdag.

(Door Sigrid Aalfs)

“Een vereniging als Palet is uniek in Nederland”, vertellen Bruens en Evelyn Broere, die ook lid is en tevens lid van de ballotagecommissie. “Een kunstvereniging die bestaat uit een mix van beroeps en amateurs.” Al zeventig jaar is de modeltekenavond op de donderdag een vast baken. De avond gaat altijd door, behalve als het Kerst zou zijn. Ook de zomerexpositie is een vast gegeven, waarbij alle leden hun werk tonen. “Gelukkig zijn er altijd mensen geweest die de verenigingskar wilden trekken, en het ledenbestand is ook vrij constant”, vertelt Broere.

De kernactiviteit was en is het maken van beeldende kunst. Paletleden vinden saamhorigheid en stimuleren elkaar onderling. “We praten met elkaar over het werk dat we maken, dat geeft een grote impuls,” licht Broere toe. “Omdat je toch veel in je eentje bezig bent.” Palet herbergt een heel diverse club mensen, maar de bindende factor is iets maken. Dat is te zien aan de werken die tijdens de expositie te zien zijn; onder andere schilderijen, tekeningen, sieraden, etsen, houtsnijwerk, aquarellen, en bronzen beelden. De werken zijn ook te koop.

Sommige Paletleden geven lessen; er zijn lessen in tekenen, schilderen, en keramiek. Gezelligheid is ook belangrijk; op de donderdagavond na het tekenen naar model, gaat de bar open. Leden en donateurs schuiven dan aan.

klik hier om naar het artikel op de website van de Peperbus te gaan

Log In or Sign Up

Spring naar toolbar